Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için Müzikte Dinlenme Noktaları konusunu ele alacağız.. Enstrüman çalan bir müzisyen olarak ilk düşündüğümüz şey tabi ki bir şarkı boyunca hiç durmadan enstrümanımızla sesler üretmektir. Ancak bu her durumda geçerli değildir. Bazen, bir şarkı ya da performan sırasında durmak ve sessizliğin gücünü de kullanmak gerekir. Peki müzikte dinlenme noktaları denilen bu noktaları nasıl kullanmak gerekir ve bu noktalar nelerdir hiç merak ettiniz mi?
Eğer cevabınız evet ise bu yazımız tam size göre. Çünkü bu yazımızda sizler için müzikte dinlenme noktalarına değineceğiz. Siz de bir müzisyen olarak müzikte dinlenme noktaları nedir sorusunun cevabını merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
Bateri Kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için Buraya Tıklayın..
Müzikte Dinlenme Noktaları
Müzikte Dinlenme Noktası Nedir
Müzik teorisinde, bir dinlenme, bir müzisyenin enstrümanında bir nota çalmadığı zaman aralığını ifade eder. Müzik, tüm müzik tarzlarında bol miktarda dinlenerek unutulmaz melodilere ve ritimlere katkıda bulunur.
Bir müzik parçasının ritmini göz önünde bulundurursanız, bu ritim sadece bir müzisyenin çaldığı notalardan ibaret değildir; aynı zamanda müzisyenin hiç bir şey çalmadığı anlar üzerine inşa edilmiştir.
Notaların ve dinlenmelerin ileri-geri kalıbı ritmik ifadeyi mümkün kılar ve bu müzikal ifadelerden tüm müzik parçaları ortaya çıkar.
Müzikte Dinlenme Noktası Çeşitleri
Müzikte dinlenme noktaları tek bir şekilde karşımıza çıkmaz. Birbirinden farklı dinlenme noktası örnekleri vardır.
Bu örneklerden ilki tam ölçü dinlenme noktasıdır. Tüm dinlenme veya yarı dinlenme olarak da bilinen bu sembol, tüm notanın uzunluğu olan bir müzik duraklamasını temsil eder. 4/4 zaman imzasında, tüm dinlenme oyuncuya tüm çubuk için duraklamasını söyler. Beş satırlık bir müzik kadrosunda, bütün bir dinlenme dördüncü satırın hemen altında durur.
Bir diğer dinlenme noktası ise yarım nota dinlenme noktasıdır. Yarım dinlenme veya minimum dinlenme olarak da adlandırılan bu dinlenme, 4/4’lük bir çubuğun yarısını kapsar. Bütün bir dinlenmenin yarısı kadardır. Beş satırlık bir müzik kadrosunda, yarım dinlenme orta çizginin hemen üstünde durur.
Kroşe dinlenme olarak da adlandırılan çeyrek nota dinlenme, çeyrek nota süresini kapsar. Çeyrek dinlenme sembolü, müzik notasyonundaki diğer dinlenmelere benzemez.
Tabi ki tek dinlenme noktaları bunlar değildir ancak her biri kendi ölçüleri içerisinde, öylesinelikten uzak bir şekilde kurgulanır. Ve temel amaç müzikte sesler kadar sessizliğe de vurgu yapmak ve sessizliği de anlamın bir parçası haline getirmektir.